9,1
3.625 beoordelingen
Terug naar overzicht
Auris-exterieur-rechter-zijaanzicht-wit

Toyota Auris, de ruime alleskunner

Stille waters, diepe gronden

De nieuwste Toyota’s zijn fantastisch, maar dat betekent niet dat de oudere modellen geen plekje in de spotlight verdienen. Neem de Auris. Die is van nature introvert, maar iedereen weet: stille waters, hebben diepe gronden. En grote laadruimtes, in dit geval.

Corolla verdwijnt?

Het was even slikken toen Toyota in 2006 bekendmaakte dat de naam ‘Corolla’ zou verdwijnen. Met die beslissing verdween een naam die iedereen kende en die synoniem was – en is – met één van de bestverkochte auto’s ter wereld. In de plaats van de Corolla kwam een nieuweling, die luisterde naar de naam Auris. Die zou tot 2019 blijven, het jaar waarin de huidige Corolla het stokje overnam. De Auris blonk vooral uit in bescheidenheid, maar had een lange waslijst aan andere kwaliteiten die de moeite waard zijn. Zeker als je in de markt bent voor een interessante occasion.

Auris-exterieur-voorzijde-wit
Auris-interieur-display-energiemonitor
Rust

Als we op pad gaan met een witte Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Black Edition uit 2017 wordt duidelijk dat één ding fier bovenaan die lijst prijkt: rust. De soepele 1.8-liter benzinemotor krijgt een elektrisch steuntje in de rug en komt moeiteloos vlot vooruit. Wie de Auris op z’n staart trapt ontlokt weliswaar geluid aan de viercilinder, maar dat is niet storend en de drang ertoe is er maar zelden. De aandrijflijn van de Auris verleidt je tot een ontspannen rijstijl, die wordt versterkt door de automatische versnellingsbak en het feit dat je flinke stukken volledig elektrisch kunt rijden.

Minder dan 5 liter per 100 kilometer

Binnenruimte kom je nooit tekort in een Auris. De kofferbak van de hatchback voldoet in alle gevallen prima voor boodschappen en bagage en de Touring Sports doet daar nog een flinke schep bovenop. Omdat de hybride Auris is ontworpen voor zuinigheid, mag hij slechts 345 kilo trekken. Een caravan trekken is dus niet mogelijk, maar uitgerust op je vakantiebestemming aankomen, met nog voldoende zakgeld in je portemonnee? Dat mag je rustig aan de Auris overlaten, want die neemt vaak genoegen met minder dan 5 liter benzine per 100 kilometer. Tel uit je winst!

Auris-interieur-dashboard-kilometerstand
Auris-exterieur-wiel-band
Nog altijd voorop

Als nieuwe auto was de Auris door zijn zuinigheid een ware bijtellingskampioen. Die meevaller heb je als koper van een gebruikte Auris niet, maar met slechts zes tientjes per maand doet Den Haag allerminst een aanslag op je portemonnee. Dat is fijn, maar misschien nog wel mooier is het feit dat je onderweg bent met iets bijzonders. De wijze waarop zijn benzine- en elektromotor samenwerken, energie wordt teruggewonnen tijdens het remmen en technische problemen nauwelijks voorkomen, is iets waarmee de Auris, vergeleken met veel nieuwere en duurdere auto’s, nog altijd voorop loopt.

Niets te vrezen

Die betrouwbaarheid, dat is de volgende kwaliteit van de Auris die het vermelden waard is. Meer dan waard zelfs. Jarenlang streed de Auris om de kopposities in de beroemde betrouwbaarheidslijsten die de Duitse TÜV elk jaar opstelt. Zijn grootste concurrenten voor de eerste plek waren onder andere de Prius en de RAV4, niet toevallig ook allemaal Toyota’s. Koude vluchtstroken en hoge werkplaatsfacturen hoef je niet te vrezen als je voor een Auris kiest.

Auris-interieur-dashboard-stuur
Indrukwekkende look

Ondertussen kun je wel genieten van luxe zaken als een achteruitrijcamera, een Bluetooth-aansluiting voor je telefoon, DAB-radio, climate control, led-dagrijverlichting. Als Black Edition is de Auris voorzien van stijlvolle zwarte details, waarvan het dak en de velgen het meest in het oog springen. Het geeft de auto een indrukwekkende look en hoewel de aandrijflijn meer uitnodigt tot ontspannen rijden in plaats van scheuren, vindt de Auris het heus niet vervelend om af en toe een snelle bocht te nemen. Stille waters hebben immers diepe gronden.

Auris-exterieur-achterzijde-kofferbak-deur-open
Auris-logo-exterieur
Eigenschappen van een legende

Dat is het verhaal van de Toyota Auris. Opvallen doet hij pas als je ’m goed leert kennen. Dan maak je kennis met een auto die meer dan goed is in heel veel dingen die jij als veeleisende automobilist belangrijk vindt. De Auris let op je portemonnee, op je veiligheid en op je humeur. Je kunt altijd op ’m vertrouwen, hij biedt je alle ruimte om jezelf te zijn en is loyaal. Hij heeft dus alle eigenschappen die zijn voorganger, de Corolla, tot een legende maakten.

Gewoon Corolla

Trouwens, dat ‘voorganger’ is ook maar betrekkelijk. In Azië en Australië werd onze Auris nog gewoon Corolla genoemd, dus de Auris is een volwaardig lid van een legendarische familie. Daarmee past dat spreekwoord over stille waters en diepe gronden perfect bij deze Blikvanger van de Maand. Er zit immers veel meer achter de Auris dan je misschien zou verwachten. Een grote laadruimte, een berg plezier en de wetenschap dat je geld goed is besteed. Er is geen enkele automobilist die daar niet naar op zoek is, toch?

Auris-exterieur-achterzijde-lamp
Inschrijven Toyota nieuwsbrief