9,1
3.625 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-bZ4X-bandenwissel-garage-brug-vrouw-v2.jpg

Deskundig advies: bandenwissel of wielenwissel?

De winter komt eraan. Kies jij voor een bandenwissel of ga je voor een wielenwissel?

Veilig de winter door? Goede banden zijn daarbij van groot belang. Daarom stappen veel automobilisten in de winter dan ook over op winterbanden. Maar kies je voor een bandenwissel of ga je voor een wielenwissel? En wat is daarbij een goed advies? Onze expert geeft deskundig advies.

Een bandenwissel of een wielenwissel. Wat is het verschil?

“Als het kouder wordt, stappen veel automobilisten over op een set winterbanden. Dat is een verstandige keuze: winterbanden werken beter bij lage temperaturen en bieden meer grip en veiligheid. Winterbanden monteren we in onze garage op de bestaande set velgen. Dat noemen we een bandenwissel. Bij een wielenwissel gaat het wisselen van een complete set wielen. Kortom: vier velgen en vier banden, in dit geval winterbanden.”

Winterbanden
Toyota-bandenwissel-garage-brug-man-en-vrouw-v2.jpg
Wat zijn de voordelen van een wielenwissel boven een bandenwissel?

“Veel klanten kiezen voor lichtmetalen velgen omdat ze die mooi vinden staan onder hun auto. Die blinkende wielen kunnen in de wintermaanden echter worden aangetast door bijvoorbeeld vocht, vuil en strooizout. Autobezitters kiezen daarom vaak voor een set lichtmetalen velgen met zomerbanden in de warme maanden. Vervolgens wisselen ze ‘s winters naar een tweede set lichtmetalen velgen met winterbanden, of naar een set robuuste stalen velgen met winterbanden. Wellicht staat dat laatste wat minder fraai, maar zo houdt je je mooie lichtmetalen zomervelgen wel langer in topconditie.”

Toyota-bandenwissel-garage-brug-man-v2.jpg
Wat moeten we nog meer weten?

“Een wielenwissel (45 euro) doe je makkelijker en sneller dan een bandenwissel (72,50 euro). Een bandenwissel vergt namelijk meer werk in de garage: we demonteren de wielen, leggen andere banden om de bestaande velgen, zetten die wielen terug op de auto en tot slot balanceren we de wielen. Ook bestaat bij zo’n bandenwissel altijd een klein risico op beschadiging van een band of velg.”

Wie kiest er voor een wielenwissel en wie voor een bandenwissel?

“Over het algemeen zien we dat vooral particuliere automobilisten ervoor kiezen om een wielenwissel toe te passen. Misschien hechten zij meer aan het uiterlijk van hun eigen auto dan zakelijke rijders als het gaat om hun zakelijke auto. Bij zakelijke rijders zien we vaker dat men kiest voor een bandenwissel.”

Wat gebeurt er met de gedemonteerde set velgen en/of banden?

“Dat ligt aan de wens van de klant. Sommige klanten hebben ruimte om deze set wielen of banden zelf op te slaan. Voor andere klanten is het prettig om te weten dat wij ze in onze opslag kunnen bewaren. Voor een periode van 6 tot 9 maanden opslag betaal je 32,50 euro per set.”

Toyota-bandenwissel-man-met-wiel-v2.jpg
Winterbanden Advies over banden