9,1
3.625 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-schuivoor-rijdend

David is dolgelukkig met zijn Toyota Voxy

Verslaafd geraakt aan zevenzitters

Weggedrag en vermogen zijn heus niet de enige dingen die autorijden leuk maken. Vraag dat maar aan David Man. Door gezinsuitbreiding moest hij afscheid nemen van zijn Toyota MR2, maar tot zijn eigen verbazing zag hij dat je ook met een gezinsauto veel plezier kunt hebben: “Ik raakte geobsedeerd door zevenzitters”, zegt hij. Hij kocht de overtreffende trap: een achtzitter. En wat voor eentje!

Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-zijaanzicht
Kennismaken met Voxy

Ken je de Toyota Voxy niet? Dat is niet zo gek. Bijna niemand in ons land kent de Voxy, zelfs David Man (43) had er nog nooit van gehoord, totdat er eentje de kop opstak in zijn zoekopdrachten. David was namelijk op zoek naar een vervanger voor zijn oudere Toyota Avensis Verso, een auto waaraan hij veel plezier beleefde, maar die steeds meer versleten raakte: “Die auto was al flink op leeftijd toen ik ‘m kocht, maar hij zorgde er wel voor dat ik verslaafd raakte aan zevenzitters.”

Hongkong

Die verslaving begon in elk geval heel anders. Als jochie ging David met zijn ouders vaak op vakantie naar Hongkong, waar de familie Man vandaan komt. “Ik denk dat de taxi’s in Hongkong – rood-grijze Toyota Crown Comforts – mij een voorliefde voor Toyota’s hebben gegeven. Van kleins af aan heb ik iets met Toyota. Andere jongens hadden posters van Italiaanse sportwagens op hun kamer hangen, maar ik vond de Toyota Celica veel mooier.”

Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-schuinachter-david
Chille auto

Toen David zijn rijbewijs had, deed hij zijn eerste ervaring op in de Toyota Carina II van zijn vader: “Dat vond ik best een chille auto. Zeker geen racewagen, maar wel heel comfortabel. Je zag ze ook toen al weinig, daar hou ik wel van.” Toch was zijn eerste eigen auto een Celica. “Uit 1996, met die ronde koplampen, in turquoise. De mooiste Celica die er geweest is”, zwijmelt David, “maar ik wisselde van baan en kreeg een leaseauto. Toen ik daarna weer zelf op zoek moest naar een auto werd het een MR2.”

Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-logo-voorkant
Een uur schrobben

Die MR2 wachtte een vergelijkbaar lot. David was druk met zijn werk en had te weinig tijd voor plezierritjes: “Vaak stond hij zo lang stil dat de kap groen uitsloeg. Dat vond ik eigenlijk zielig voor ‘m. Ook voor mezelf, want áls ik dan eens ging rijden, moest ik eerst een uur schrobben.” In 2012 werd David voor de eerste keer vader en daarmee was het lot van de MR2 bepaald: “We hebben hem ingeruild op een Aygo voor mijn vrouw en ik ging op zoek naar een gezinsauto. Dat werd dus die Avensis Verso.”

Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-koplamp
Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-schuinvoor
Nooit meer ruzie

Die Avensis Verso maakte iets los bij David: “Als we op vakantie gaan, is het nooit meer ruzie over wat we niet kunnen meenemen”, grijnst hij. “Ik vond het echt jammer dat hij weg moest, zeker omdat er geen nieuwe Avensis Verso was. De Corolla Verso was te klein, dus ik wist niet wat ik moest. Ik wilde een Toyota, maar wel een zevenzitter, liefst met automaat, schuifdeur en op benzine. Ik had al bijna geaccepteerd dat ik bij een ander merk moest kijken, totdat ik ineens die Toyota Voxy tegenkwam.”

Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-schuinachter
De enige in Nederland

Een proefrit later was David niet alleen verliefd, maar ook meteen eigenaar van een Toyota Voxy. De enige in heel Nederland nog wel! “Ik had gegoogeld en was op Japanse reclamefilmpjes gestuit, met de slogan ‘Voxy, The Cool’. Ja, toen was ik helemaal verkocht natuurlijk.” De schuifdeur, de enorme bagageruimte, de stoelen die zich op prachtige wijze laten in- en omklappen tot je een nog grotere laadruimte of desnoods een riant tweepersoonsbed hebt: David voelde zich de koning te rijk.

Opbergvakken en handigheidjes

Nu rijdt David alweer enkele jaren rond in zijn mobiele paleis. De Voxy is rechtsgestuurd, maar daar was David al vrij snel aan gewend. Hoewel het gezin Man nog geen 10.000 kilometer per jaar aflegt, is elke rit een belevenis, waarin zowel de ouders als kinderen zich steeds weer verbazen over alle opbergvakken en handigheidjes in de Voxy. En, vertelt David, het is vaak zwaaien geblazen: “Bij elke rit krijgen we wel een paar duimpjes. Leuk voor de kinderen!”

Toyota-interieur-Voxy-DavidMan-voorin
Toyota-exterieur-Voxy-DavidMan-schuinachter-rijdend
Denken aan hun thuisland

Zelf moet David regelmatig de vraag ‘wat is dit voor iets?' beantwoorden. Dat niemand in Nederland de Voxy kent, is wat hem betreft een gemiste kans: “De Celica was een fantastische auto, de MR2 ook, maar deze is nauwelijks minder leuk!” Hoewel, niemand? “Er zijn wel mensen die weten wat een Voxy is”, zegt hij, “maar dat zijn mensen met een Surinaamse of Indonesische achtergrond. In die landen zie je er heel veel en die mensen vinden het leuk om mij te zien rijden. Dan denken ze aan hun thuisland. Dat is toch mooi?”

Toekomst

Die Voxy gaat voorlopig dus niet weg. De dealer weet alles over het onderhoud, en over de kilometerstand – net iets meer dan 160.000 – hoeft David zich nog lang geen zorgen te maken: “Maar”, bekent hij, “soms kijk ik wel eens naar wat anders. Een nieuwere Voxy, dat lijkt me wel wat voor de toekomst!”

Toyota-interieur-Voxy-DavidMan-kilometerstand
Inschrijven Toyota nieuwsbrief